Julkaistu Jätä kommentti

Harjasgekon hoito-ohje

Harjasgekko (Rhacodactylus ciliatus)on kiipeilevä hämäräaktiivinen gekko, jonka elinikä on noin 10-20 -vuotta. Harjasgekot ovat kotoisin Uuden-Kaledonian saarilta, jotka sijaitsevat Tyynenmeren keskellä. Harjasgekko saattaa kasvaa jopa noin 25 cm pituiseksi. Aikuisen gekon paino on useimmiten 40-50g väliltä.

Harjasgekko on helppohoitoinen lemmikki, joka sopii myös aloittelijalle. Harjasgekkojen touhuja on mukava seurata ja terraariosta saa tehtyä kauniin sisustuselementin asuntoosi. Kuin pala luontoa olisi omassa asunnossasi.

Harjasgekon poikanen on valmis muuttamaan uuteen kotiin, kun paino on yli 5g ja gekko syö hyvin, kakkii ja nahka vaihtuu normaalisti. Ikä ei ole se kriittinen tässä tapauksessa, vaan juurikin tuo paino ja että syö ja voi hyvin. Minimi kuitenkin 8 viikkoa.

Harjagekon “morph”

Harjasgekon väritys ja kuvioinnit muuttuvat jonkin verran heidän kasvaessaan. Pienen poikasen ja siitä aikuiseksi kasvaneen värityksen ja kuvioinnin ero saattaa olla hurja. Esimerkiksi rusehtava poikanen saattaa muuttua pikkuhiljaa upean punaiseksi tai muutaman pienen dalmatian spotin omaava poikanen saattaa aikuisena olla hyvinkin pilkukas.

Harjasgekkojen genetiikka poikkeaa monista muista matelijoista, joiden genetiikka menee vahvasti dominoivien ja resessiivisten geenien mukaan. Näin ollen harjasgekon vanhempien ominaisuuksien perusteella ei pystytä varmasti sanomaan, millaisia jälkeläisistä tulee. Kaikki syntyvät poikaset ovat omanlaisiaan ja vaihteleva yhdistelmä vanhempiensa ominaisuuksia. Mitä pidemmälle sukupuuta tiedetään, sitä paremmin pystytään arvioimaan mitä ominaisuuksia suvussa esiintyy.

Harjasgekon morpheja ovat patternless, bicolor, flame, tiger, brindle, harleguin, extreme harlequin, tricolor ja viimeisimpinä listaan on lisätty lily white ja axanthic.

Harjasgekon asumus

Luovutusikäisen harjasgekon voi asuttaa esim. 30x30x45 kokoiseen terraarioon tai noin 40 litraseen smartstoreen, johon on tehty riittävä ilmanvaihto. Tässä koossa hän voi asustaa noin 15g painoiseksi.

Aikuisen harjasgekon terraarion minimikoko on noin 60x45x90, josta korkeus on tuo 90 cm. Tämä koko on myös se jota Eettinen eläinkaupan ohjeistus ohjeistaa minimikooksi. Yöllä harjasgekko liikkuu runsaasti ympäri terraariota.

Harjasgekko ei tarvitse lajikumppania seurakseen, suositeltavaa on asuttaa 1 harjasgekko per terraario. Yhdessä asuttaminen saattaa stressata lajikumppania, aiheuttaa jahtaamista, syömättömyyttä jne. Eri sukupuolta olevien yhdessä pitäminen myös johtaa ei toivottuihin jälkeläisiin ja liian nuorena muniviin naaraisiin, josta saattaa seurata myös terveysongelmia.

Terraarion lämpötila olisi hyvä olla 20-26 asteen väliltä. Ylhäällä lamppujen läheisyydessä lämpimämpää ja muuten terraarion yleislämpötila saisi päivällä olla 21-24 asteen väliltä. Yöllä lämpötila saa laskea.
Ilmankosteus sumutuksen jälkeen noin 80 %, päivällä kosteusprosentti saa laskea noin 50%:een.

Sumutus noin 2 kertaa päivässä, käsin tai sadettimella.
Harjasgekko tarvitsee UVB-putken, jonka tehokkuus määräytyy terraarion koon mukaan. Esimerkiksi Arcadian Arboreal 2,4% käy pieniin terraarioihin ja 7% tai 2,5% tai vaihtoehtoisesti T8 putkesta 6% soveltuu isompiin terraarioihin.
UVB-putket vaihdetaan vuoden välein (Arcadia).


Terraario sisustetaan runsailla kiipeilymahdollisuuksilla ja kasveilla. Tarjoa paljon poikittaista kiipeilyoksistoa. Mitä vähemmän paljasta lasia on näkyvillä, sen parempi. Voit käyttää eläviä kasveja ja/tai tekokasveja.

Harjasgekko juo pääsääntöisesti vesipisaroista, myös pieni vesikippo kannattaa laittaa terraarioon, josta vesi vaihdetaan päivittäin. Terraarioon laitetaan myös pieni kalsiumia sisältävä kippo, josta gekko pääsee itse tarvittaessa lipomaan kalsiumia. Lisäkalsiumin tarvetta saattaa ilmetä mm. kun naaraat muodostavat munia ja kun poikaset kasvavat.

Harjasgekon ruokinta

Alle vuoden ikäistä harjasgekkoa on hyvä ruokkia päivittäin vitaminoiduilla gekkojen jauheruuilla (esim. Nekton, Pangea, Repashy ja Gecko Nutrition) ja usein pienillä elävillä sirkoilla/torakoilla. Jauhomatoja ei suositella.

Aikuisena ruokintakertoja voidaan vähentää ja pitää paastopäiviä. Elävää ruokaa on hyvä tarjota silti sen 1-3 kertaa viikossa vitaminoitujen jauheruokien lisäksi.
Voit tarjota lisäksi myös joskus aprikoosia, banaania yms. hedelmiä herkkuina, päälle voi pölyttää kevyesti kalsiumvalmistetta. Sitrushedelmät ovat kiellettyjen listalla!
Vauvojen hedelmäsoseita voi myös antaa herkkuina harvoin jos välttämättä haluaa, mutta tuote ei saa sisältää sitrushedelmiä, ja silloin soseeseen pitää lisätä kalsiumia tai/ja vitamiinivalmistetta oikeassa suhteessa.

Kierrossa olisi hyvä olla usempaa eri jauheruokaa, näin varmistetaan monipuolinen ravinto-aineiden saanti.
Pelkällä elävällä ruualla ruokkimista tulee välttää. Ruokajauheet säilyvät avattuna noin 3-12kk, riippuen valmistajasta.
Nekton 3kk ja Pangea 6kk huoneenlämmössä (12kk jääkaapissa). Pangean valmista seosta voi säilyttää jääkaapissa max 7 vrk.


Kalsiumjauhe ilman D vitamiinia laitetaan myös jatkuvasti tarjolle terraarioon. Elävät ruuat pölytetään joko kalsiumjauheessa tai vitamiinijauheessa valmisteen ohjeen mukaan. 

Huom.
Rhacofood ja Sweet Reptiles jauheruuat eivät ole vitaminoituja, vaan sisältävät valmistusprosessista jääneet vitamiinit. Rhacofood sisältää kuitenkin myös lisättyä kalsiumia ja fosforia luustoa varten (ei sisällä D3 vitamiinia), Sweet Reptiles ei. Jos näitä valmisteita käyttää tarvitsee käyttää lisäksi vitamiini tai/ja kalsiumlisää ja D3 vitamiinia valmisteen ohjeen mukaan.
Piltit yms eivät sisällä kaikkia kasvuun tarvittavia rakennusaineita, tarjoa vain harvoin (tai mielummin jättää kokonaan välistä), ja tarjoa pölytettynä kalsium tai vitamiinivalmisteessa valmisteen ohjeen mukaan.
Jellypotit eivät sovellu harjasgekkojen ruuaksi, vaan ovat ruokaeläinten, kuten sirkkojen ravintoa/nesteytystä.

Vitamiinivalmisteet kannattaa vaihtaa uuteen vähintään kerran vuodessa (6-12kk välein), vaikka päiväystä olisikin jäljellä. Päiväys kertoo mihin asti tuote säilyy suljettuna.

Bioaktiivinen terraario

Suosittelen bioaktiivista pohjaa terraarioon, sillä tämä tekee terraariosta helppohoitoisen pohjatalkkareiden siivotessa jätökset pohjalta eikä pohjamateriaalia tällöin tarvitse pääsääntöisesti vaihtaa. Pohjatalkkareiden hajottaessa eloperäisiä aineksia ne lannoittavat samalla terraariossa eläviä aitoja kasveja.

Bioaktiivisen terraarion pohjamateriaaliksi sopii esimerkiksi luomuturpeen, sammaleen ja Arcadia Earthmixin sekoitus ja päälle kuivattuja lehtiä. Turpeen sekaan voi myös sekoittaa esimerkiksi Habistat Orchid Barkkia, joka maatuu sinne pikkuhiljaa. Mukaan voi myös laittaa soilia antamaan ravinteita kasveille (Fluval, Exo Terra Sub Stratum). Salaojitus kannattaa tehdä joko savikuulista ja suodatinkankaasta/verkosta taikka ihan vain pelkästään 5 cm karkeasta suodatinmatosta. Suodatinmatto on kätevä vaihtoehto, koska siitä onnistuu helposti myös liikaveden poisto salaojasta.

Aitoja kasveja valitessa kannattaa huomioida, että niiden pitää kestää gekon painoa ja hyppimistä.

Pohjalle laitetaan asustamaan pohjatalkkareita eli hyppiksiä ja siiroja, jotka syövät mm. hometta, jätöksiä ja kuolleita lehtiä. Pohjatalkkareita varten terraarioon lisätään pohjalle myös kuivattuja lehtiä, joista he saavat ravintoa ja turvapaikkoja.

Sukupuoli

Harjasgekon sukupuolen tunnistaa täysikokoisena “bulgesta”, eli uroksille tulee isohko kivespullistuma ja urokselta löytyy “poresit” eli rauhasrivistö. Nuorena tai ei täysikokoisena sukupuoli katsotaan rauhasrivistöstä.

Käsittely

Harjasgekot elävät luonnossa yksin, eivätkä kaipaa lajitoveria tai ihmisen käsittelyä.
Osa harjasgekoista sietää paremmin käsittelyä kuin toiset ja tottuvat siihen ajan kanssa. Osa saattaa tulla itsekin välillä kävelemään kädelle ja osa ei halua että käsi tulee lähellekkään. Aikuisikään tultuaan harjagekot hieman rauhoittuvat, ja niiden käsittely tarvittaessa helpottuu.
Matelijat ovat katselulemmikkejä.


Uuden lemmikin hankkiminen ja kotiutus

Harjasgekkoa noudettaessa mukaan otetaan kylmälaukku, mielellään styroksinen. Kylmälaukku suojaa gekkoa kuumalta ja kylmältä ilmalta, vedolta yms. Kylmälaukkuun kannattaa tehdä pieni ilmareikä.

Harjasgekkoa usein jännittää uudessa kodissa, joka saattaa aiheuttaa paastoamista. Osa saattaa paaastota vain pari päivää joku taas useamman. Anna gekon kotiutua rauhassa pari kolme ensimmäistä viikkoa, älä yritä ottaa kiinni tai muuten käsitellä ja anna myös terraarion olla rauhassa. Sitä ehtii sitten sisustamaan lisää myöhemminkin.

Sairaudet

Kalsiumin ja/tai D-vitamiinin puutos aiheuttaa mutkia häntään ja pitkään jatkuessaan aiheuttaa myös selkärangan epämuodostumia ja leuan pehmenemistä sekä mahdollisesti neurologisia ongelmia (MBD). Jo kunnolla mutkalle päässyt häntä tai selkäranka ei palaudu takaisin alkuperäiseen muotoon vaikka hoitoa parantaakin, mutkat saattavat lieventyä kyllä. Etenemisen voi estää.
Hyvien gekoille suunnattujen ruokien käyttö ehkäisee puutostiloja (sisältää kalsiumia ja D-vitamiinia yms).
Ruokaeläimet pitää pölyttää aina joko kalsiumvalmisteessa tai vitamiinivalmisteessa valmisteen ohjeen mukaan. Suosittelen laittamaan myös pelkän kalsiumin pienessä astiassa tarjolle terraarioon, joka vaihdetaan säännöllisesti uuteen.
Myös vitamiinien ja kalsiumin yliannostus saattaa aiheuttaa vastaavia ongelmia.

Mutkat hännässä saattavat johtua myös nestehukasta, ei välttämättä kalsiumin ja/tai vitamiinin puutoksesta, joten säännöllinen sumutus on tärkeää. Puhdasta vettä on myös aina oltava saatavilla.

Floppy Tail syndrooma johtuu joidenkin tutkimusten mukaan siitä että harjasgekko viettää liikaa aikaa lasilla pää alaspäin. Tämä kuormittaa hännän tyveä. Osa tutkimuksista viittaa myös siihen että kalsiumin puutos saattaa aiheuttaa tai olla osasyynä floppy tail syndroomaan. Myös nestehukka saattaa aiheuttaa tilapäistä hännän roikkumista.
Floppy tail syndroomassa häntä roikkuu alaspäin vähintään 90 asteen kulmassa tai jopa isommassa kulmassa kun gekko nukkuu ja vaivan pahentuessa häntä roikkuu alaspäin myös kun gekko liikkuu terraariossa pää alaspäin ja heilahtelee gekon liikkuessa. Floppy tail syndroomaa pystyy ehkäisemään sisustamalla terraarion oikeanlaisesti, eli terraariossa onpaljon poikittaista kiipeilytilaa ja vähän paljasta lasia, jossa voi nukkua. Suositus on että noin 80% terraariosta olisi sisustettu. Floppy tail syndrooma on lähinnä kosmeettinen ongelma, naaraille se saattaa aiheuttaa ongelmia muninnan yhteydessä.

Jos varpaisiin tai häntään jää nahkaa roikkumaan, kannattaa tarkistaa että terraarion kosteus on ok. Terraario ei saa olla liian kuiva tai liian märkä.

Myös naaraat, joita ei ole koskaan paritettu saattavat munia munia säännöllisesti. Niitä saattaa tulla jopa useampi pari vuodessa. Munat ovat yleensä tyhjiä. Munintaa varten terraariossa pitää olla pohjamateriaalia tarpeeksi taikka munintalaatikko, jos sopivaa paikkaa munimiselle ei ole se saattaa aiheuttaa terveydellisiä ongelmia.

Hännän irtoaminen

Harjasgekko irrottaa häntänsä kun kokee olonsa uhatuksi. Häntä ei kasva takaisin. Hännän puuttuminen saattaa aiheuttaa aluksi hieman tasapaino-ongelmia, mutta gekko oppii pian miten toimitaan myös ilman häntää. Luonnossa todella harvalla aikuisella harjasgekolla on häntä tallella.

Lisääntyminen

Harjasgekko naaraan olisi suositeltava olla noin 2 vuotias ja painoa yli 45g ennen kuin se yhdistetään uroksen kanssa. Uros saisi olla vähintään 1 vuotias. Liian nuorena tai pienenenä paritetulle naaraalle saattaa tulla mm. kalsiumin puutoksesta aiheutuvia ongelmia. Muniminen on naaraalle raskasta.
Paritellut naaras munii noin kuukauden kuluessa 1-2 munaa, joiden kuoriutumisessa menee yleensä noin 65-90vrk (riippuu lämpötilasta). Munia tulee yleensä kuukauden välein se 2kpl. Naaras saattaa saada vuoden aikana 12- 14 jälkeläistä. Poikasia ei suositella käsiteltäväksi ensimmäisiin viikkoihin.
Urosta ja naarasta ei kannata asuttaa pysyvästi yhdessä, urokset yleensä yrittävät jatkuvasti paritella naaraiden kanssa, joka saattaa aiheuttaa molemmille tai toiselle syömättömyyttä.

Ennen kun päättää tehdä harjasgekoilla poikueita kannattaa miettiä sitä mihin asunnossa voi sijoittaa sen runsaan 10 kpl terraarioita jälkeläisille ja mitä ne kustantavat ja onko oikeasti aikaa sumutella niitä aamuin illoin, ruokia päivittäin, siivota terraarioita, totuttaa ihmisen läsnäoloon yms.
Kustannukset tarvikkeisiin, laadukkaisiin ruokiin, vitamiineihin yms tuovat myös ison loven lompakkoon.
Jos jälkeläisiä ei saakkaan myytyä ihan pieninä, niin ne pitää siirtää taas vähän isompiin terraarioihin, eli pitää miettiä tilaa 30x30x45 terraarioille ja sitten taas junioreiden noin 45x45x60 terraarioille. Ja niiden hankintahinnat eivät ole halpoja. Terraarioihin pitää hankkia vielä tarvittavat tarvikkeet ja sisustukset. Osa poikasista saattaa sairastua, joten pitää myös varautua siihen että tulee eläinlääkärikustannuksia tai että joku gekko jää asumaan loppuelämäksi kasvattajalle.
Harjasgekkojen hinnat ovat sen verran edulliset, että kasvatustoiminnasta ei paljoakaan jää plussalle.
Harjasgekkojen kasvatus on lähinnä rakkautta lajia kohtaan 🙂

Kysy vapaita vauveleita @soulbirdcrestedgeckos facebook ja instagram.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *